Tanuszoda

A Gyógyfürdő fejlesztése nagy előrelépést jelentett a kiemelkedő fontosságúvá vált egészségturisztika terén, de sajnálatos módon nem nyújtott megoldást a térségben élő fiatalok, elsősorban az iskoláskorúak sportolási lehetőségeire. Ezen hiányosságok megszüntetése érdekében 2007-ben megépítésre került a tanuszoda, melynek célja az utánpótlás-nevelésen és az élsport támogatásán túl, mindenki számára elérhetővé tenni a sportolást az infrastrukturális háttér biztosításával. 

Az uszoda nem csak a város általános és középiskolásai, valamint a kistérség diákjai számára biztosítja iskolai oktatás keretében az úszásoktatást, hanem az egészség-megőrzés területén a lakosság szélesebb körének is lehetőségeket kínál. 

Az úszásnak fontos szerepet tulajdonítanak a szakemberek az egészség megőrzésében, a fiatal, fejlődésben lévő szervezet edzetté válásában. Bármilyen sportág esetén segítséget nyújt a felkészülésben, az edzési program változatosabb összeállításával.

Az úszásoktatás első időszakban a vízhez-szoktatás feladatát kell megoldani, és csak ez után kerülhet sor az úgynevezett 'ráképzésre', a fizikai erőnlét, az úszótechnika fejlesztésére. A két időszak más-más típusú medencét és vízhőmérsékletet igényel, mely elvárásoknak eleget téve két medence kialakítására került sor. A tanmedence 6,0 m széles és 12,5 m hosszú, 28-32 °C vízhőmérsékletű, az úszómedence 12,65 m széles, 25 m hosszú 6 pályás, 26-28°C vízhőmérsékletű. 

A vízhőmérsékletek folyamatos szinten tartásával biztosítjuk, hogy minden korosztály a vacogást elkerülve tudjon koncentrálni a feladatok elvégzésére, mellyel nem csak a víz által nyújtott élményt, hanem a tanulás sebességét is nagymértékben fokozni lehet. 

A létesítményben - gondolva a mozgáskorlátozottakra is - biztosított az akadálymentes közlekedés. A színvonalasabb kiszolgálás érdekében, szolgáltatásainkat szaunával és szoláriummal kiegészítve várjuk kedves vendégeinket.

Fontos tudnivalók:

  • 14 éven aluli gyermekek felügyelet nélkül nem tartózkodhatnak az uszoda területén
  • Az uszodabelépő csak a tanuszodában való tartózkodásra jogosítja fel vendéginket, ezzel kilépni a gyógyfürdő területére nem lehet
  • A tanmedence kizárólag úszásoktatási célra használható
  • Váltópapucs használata kötelező
  • Úszósapka használata szigorúan kötelező (gyermekeknek is)
  • Úszósapka bérlésre nincs lehetőség
  • Az uszodateret vendégeink hétköznap 17:00 órakor, hétvégén 15:40 órakor, a létesítményt pedig hétköznap 17:20 óráig, hétvégén 16:00 óráig kötelesek elhagyni.

Medence paraméterek:

Megnevezés Úszómedence Tanmedence Összes
Töltővíz típusa fűtött ivóvíz fűtött ivóvíz  
  26-28 28-32  
Térfogat [ m3] 474 78,75 552,75
  1,5 1,05 89
Felszín [ m2 ] 316 75 391